lördag 12 februari 2011

Macarons



Idag har jag gjort mitt tredje försök på macarons och jag måste säga att jag är väldigt stolt över resultatet! Första gången jag gjorde macarons så hade våran elvisp gått sönder och jag försökte vispa marängsmeten för hand men det syns ju verkligen på resultatet haha. Andra gången hade vi ny elvisp men de blev ändå inte riktigt bra, men det fanns ändå en förbättring. Tredje gången så blev de alldeles perfekta, de fick en slät yta och en frasig kant och smörkrämen smakade inte för mycket smör utan fick en väldigt god chokladsmak. Anledningen till att ytan blev så fin kan vara att jag använde ett nytt recept där man skulle ha sockerlag i marängsmeten och det kan även bero på att jag använde varmluftsugn och gräddade de nästan längst ner i ugnen. De är verkligen supergoda och snart kommer väl alla att ligga i våra magar. 

Macarons
~ 25-35 stycken färdiga kakor

3½ dl finmalen mandel
3 dl florsocker
4 äggvitor
2¾ msk socker
[nästan] 2 dl socker (till sockerlag)
½ dl vatten (till sockerlag)


Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Om du har köpt mandel med skal, skålla och skala mandeln och låt den torka ordentligt innan du maler den. Mal mandeln, t ex i mandelkvarn (eller ännu hellre: i mixer). 
  3. Blanda mandel, och siktat florsocker i en skål. 
  4. Vispa två äggvitor hårt tills det blir ett mjukt, vitt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa. 
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen. Låt koka upp. Precis när det börjat koka, häll i detta i marängsmeten. (Gör detta moment snabbt, sockerlagen kallnar snabbt!). 
  6. Vispa marängen på medelhastighet (eller snäppet högre) i cirka 10-15 minuter, tills den blir glansig. Du vet att marängen verkligen är klar när du kan hålla skålen upp och ner utan att den rinner! 
  7. Blanda i två äggvitor i mandel/florsockerblandningen. Blanda ordentligt, men försiktigt. Om du vill tillsätta färg till din macaron's, så skall du göra det nu. 
  8. Vänd i marängsmeten. Rör försiktigt, inte för hårt.  
  9. Fyll en sprits med rund tyll, och spritsa på bakplåtspapper och låt macaron'sen vila cirka 20 minuter på plåten innan de skall in i ugnen. Grädda sedan macarons'en i nedre delen av ugnen, i cirka 8-12 minuter.
  10. Ta bort macarons'en direkt från bakplåtspappret och låt dem svalna. Fyll dem sedan med valfritt innehåll.

Hur vet man att ens macarons är klara?
Öppna ugnsluckan när cirka 8-12 minuter har gått. Lossa försiktigt en macaron. Kommer hela kakan med, eller fastnar "mittendelen" i bakplåtspappret? Fastnar kakan är den inte riktigt klar.
Tänk på att vara noga med tiden. Gräddas macarons'en för länge blir de grå och trista i färgen.
Detta recept ger dock i regel en mycket fin färg på macarons'en.


Smörkräm (macarons)
100 gr smör
1 dl florsocker
2 äggulor
smaksättning (ca 100 gr smält choklad)
  1. Vispa smör och florsocker med elvispen till en slät smet. 
  2. Tillsätt äggulorna och smaksättning. 
  3. Spritsa en ring på macronerna.  


2 kommentarer:

  1. Åh, vilken utveckling. Den senaste omgången blev helt perfekt. Helt bageriproffsiga till utseendet och säkert godare i smaken. Att baka macarons är något jag tänkt testa någon gång men aldrig gjort just för att det verkar ganska komplicerat...

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset med när en macaron är klar!

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar så blir jag glad :)