söndag 30 januari 2011

Choklad- hallonpraliner



Igår bakade jag chokladpraliner med choklad-hallontryffel som fyllning. De blev väldigt goda :) Det tar ett tag att göra dem men det är dem värda! :)

Såhär gör du choklad- hallonpraliner;
Ingredienser,
1 ½ dl vispgrädde
200 g frysta hallon
½ vaniljstång
350 g mörk choklad
120 g ljus choklad
40 st ischokladformar

  1. Smält 125 g mörk choklad i vattenbad.
  2. Pensla insidan av ischokladformarna med chokladen, ställ in de i kylen.
  3. Finhacka 150 g mörk choklad och 100 g ljus choklad, lägg i en bunke.
  4. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna, lägg ner stången och kärnorna i en kastrull tillsammans med grädden och de frysta hallonen.
  5. Låt sjuda ca 5 min, sila hallonblandningen över den finhackade chokladen.
  6. Rör tills all choklad smält, när tryffeln är 25 grader varm kan du hälla i den i de chokladfyllda formarna. Obs! Fyll inte hela formarna.
  7.  Ställ in formarna i kylen, häll den resterande choklad- hallontryffeln i en avlång form klädd med bakplåtspapper, ställ in formen i kylen.
  8. Smält 75 g mörk choklad och häll på toppen av pralinerna. Obs! häll inte för mycket choklad för då blir det för mycket choklad och för lite tryffel. Ställ de i kylen.
  9. När chokladen på toppen stelnat, smält 20 g ljus choklad över vattenbad och ringla mönster med en tandpetare/ liten sprits.
Ifall du följer detta receptet så får du 40 st praliner och även ganska många tryfflar men ifall du vill göra praliner av all tryffelsmet så får du helt enkelt använda mer choklad!


2 kommentarer:

  1. SV: Jag har provat att vispa utan vattenbad också och det blir lika bra :). Men nu har jag prövat båda iallafall och båda blir lika bra :D.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar så blir jag glad :)