Här kommer lite bilder på nöt- tårtan, nedanför hittar ni recept! Nedanför recepten hittar du tips på vilken ordning du kan göra allt i. :) Denna tårtan har två chokladbottnar och en hasselnötsbotten, mellan lagerna och på toppen är det chokladsmörkräm. Ovanpå tårtan är det rostade, hackade hasselnötter. Denna tårtan blev väldigt god, en perfekt kombination av nöt och chokladsmak, dessutom blev den varken för sladdrig eller kompakt! :)
Tårtbotten- Choklad;
4 ägg
2 dl mörkt muscovadoråsocker (jag använde råsocker strö och det gick också bra!)
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2- 3 msk kakao
Smör/ margarin till formen
Ströbröd/ mannagryn/ socker till formen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda samman övriga ingredienser, vänd ner i smeten.
- Häll upp smeten i smord och bröad form.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
- Låt kakan vara kvar i formen i 5 minuter innan den stjälps upp på galler.
- Sedan delade vi kakan i 3 delar vilket blev lagom, dessutom var denna bottnen ganska lätt att dela. Man sticker in en vass kniv ungefär till mitten av bottnen, sedan snurrar man bottnen samtidigt som man försiktigt drar runt kniven samtidigt. Du får ju mäta så det räcker till 3 delar, eller 2 ifall du vill ha lite tjockare bottnar :)
Ifall du bytar ut muscovadosockret/ råsockret mot strösocker och tar bort kakaon får du en vanlig tårtbotten.
Hasselnötsbotten;
100 gram hasselnötskärnor
100 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 2/3 dl vetemjöl
- Sätt ugnen på 175 grader. Mal hasselnötskärnorna fint i en kvarn. Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker pösigt, i ca 3- 5 minuter.
- Blanda ner malda hasselnötskärnor, mjöl och till sist det smälta smöret. Rör till en jämn smet.
- Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25- 30 minuter. Kakan ska vara lätt gyllenbryn. Låt svalna.
- Denna kakan delade vi i två delar och en halv sån här kaka blev lagom i tårtan eftersom den är lite hårdare än chokladbottnarna.
Chokladsmörkräm;
300 gram smör
3 dl florsocker
6 äggulor
300 gram mörk choklad
- Vispa smör och florsocker till en slät smet med elvisp.
- Smält chokladen över vattenbad.
- Tillsätt äggulor och den smälta chokladen i smörblandningen.
- Spritsa ut så mycket på varje botten att det räcker till alla lager och sidorna.
När jag och mamma gjorde det här sist så gjorde vi bara dubbel sats av originalreceptet för chokladsmörkrämen och då räckte det inte till kanterna av tårtan (som ni ser på bilderna) och därför skriver jag nu ut trippel sats!
De resterande hasselnötterna (från hasselnötsbottnen)
- Lägg dem i en kastrull och rosta dem.
- Hacka nötterna och strö över tårtan.
- Börja med att göra din chokladbotten, när den är i ugnen kan du börja röra ihop nötbottnen.
- När du tar ut chokladbottnen sätter du in nötbottnen.
- Nu ska chokladbottnen svalna och då kan du röra ihop smörkrämen och ställa in i ditt kylskåp.
- Sedan tar du ut nötbottnen, när den svalnar kan du skära upp chokladbottnen.
- När du är klar kan du förbereda med sprits eller en kniv som du kan breda ut smörkrämen med.
- När nötbottnen svalnat skär du upp den.
- Sätt en liten klick smörkräm på tårtfatet, detta gör du för att tårtan inte ska glida runt, börja med en chokladbotten. Spritsa/ bred ut chokladsmörkräm. Lägg på nötbottnen, spritsa/ bred på chokladsmörkräm. Lägg en chokladbotten ovanpå, spritsa/ bred på cholkadsmörkräm på toppen och på sidorna. Strö över nötströsslet!
Mmm, den var fin den!!!
SvaraRaderaTårtan ser verkligen smarrig ut! Nu har jag äntligen testat att baka macarons, det gick riktigt bra.
SvaraRaderaGår det att frysa bottnarna innan montering, utan att de blir torra eller saggiga?
SvaraRadera