onsdag 13 april 2011

Himmelskt bröd!



Det här brödet är ett av mina favoritbröd! De är fantastiskt goda, som godast är dem nygräddade!

Himmelskt bröd:
25 gram jäst
5 dl vatten, 37 gradigt
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung eller vit sirap
11 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
  1. Smula jästen, blanda vatten och mjöl. Häll över jästen så det löser upp sig.
  2. Tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet.
  3. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1- 1½ timme. Degen ska bara jäsa en gång.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Strö ut ½- 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Obs! Knåda inte, jäsbubblorna ska vara kvar.
  6. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
  7. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
  8. Skär degen snabbt, enklast med en degskrapa, i 6-7 cm smala remsor.
  9. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör inget om bröden inte får samma form, bara de har ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
  10. Grädda direkt i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
  11. Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar så blir jag glad :)