Det här brödet är ett av mina favoritbröd! De är fantastiskt goda, som godast är dem nygräddade!
Himmelskt bröd:
25 gram jäst
5 dl vatten, 37 gradigt
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung eller vit sirap
11 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
- Smula jästen, blanda vatten och mjöl. Häll över jästen så det löser upp sig.
- Tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet.
- Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1- 1½ timme. Degen ska bara jäsa en gång.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Strö ut ½- 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Obs! Knåda inte, jäsbubblorna ska vara kvar.
- Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
- Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
- Skär degen snabbt, enklast med en degskrapa, i 6-7 cm smala remsor.
- Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör inget om bröden inte får samma form, bara de har ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Grädda direkt i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
- Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad :)