söndag 7 augusti 2011

Pain au chocolat.

Jag nämnde ju att det fanns en annan variant av pain au chocolat i det förra inlägget...här kommer Leila Lindholms variant!




Pain au chocolat:
1 rulle (250 gram) färsk, kyld smördeg
100 gram nutella
75 gram mörk choklad
100 gram mandelmassa
1 apelsin, rivet skal

1 ägg
Mandelspån

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Dela smördegen en gång på längden, och sen varje halva i fyra bitar.
  3. Bred en klick nutella på ena kortsidan av varje smördegsruta.
  4. Hacka chokladen grovt, riv mandelmassa och apelsinskal och fördela över smördegsrutorna.
  5. Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  7. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen, cirka 20 minuter.

tisdag 2 augusti 2011

Pain au chocolat!


Nu var det hur länge som helst sen jag bloggade sist! Men jag har helt enkelt inte haft lust att blogga, när det har varit strålande sol har jag varit ute hela dagarna och när det har regnat har jag hittat på massa onödiga saker. Men nu hade jag tänkt försöka komma tillbaka och bli bättre på att faktiskt uppdatera bloggen! :)

Idag får ni receptet på min absoluta favorit- bakelse, nämligen pain au chocolat. De är så härligt frasiga och har en fantastisk chokladsmak! Jag använde mig av Leilas recept, men sen har jag ändrat så att de passar min smak. Jag gjorde båda sorterna för att se vilken jag gillade mest den första gången, då gjorde jag så att jag toppade en sort med mandelspån och den andra sorten med rostade hasselnötter. Här får ni min variant av pain au chocolat!




Pain au chocolat:

1 rulle (250 gram) färsk, kyld smördeg
½ burk nutella
ca 50 gram ljus/ mörk choklad

1 ägg
Mandelspån

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Hacka chokladen grovt.
  3. Rulla ut smördegen, dela den i 8 jämnstora rutor.
  4. Sätt en stor klick nutella på ena kortsidan av alla rutor.
  5. Strö över chokladen i samma ände.
  6. Rulla ihop smördegsrutorna från kortsidan mot den andra kortsidan, knip ihop på sidorna. Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt.
  7. Vispa upp ett ägg, pensla rullarna, strö över mandelspån. Grädda gyllene i ugnen, ca 20 min.
Man kan såklart göra hemmagjord smördeg men jag köper färdig istället, delvis eftersom det är så varmt i vårt hus, så jag tror det är fel temperatur att göra smördeg i och sen är det ju mycket lättare att köpa färdig! Men till hösten/ vintern ska jag prova göra egen smördeg! :)