fredag 29 april 2011

Nu kommer tårtan!

Som ni antagligen märkte så hade jag inte tid att lägga in ett recept...jag skulle nämligen åka på lägerskola i Stockholm och var tvungen att fixa massa saker innan. Men nu har jag tid! Jag kan dock bara lägga upp receptet på en av tårtorna eftersom att den med chokladmousse inte är helt perfekt än, den vita chokladmoussen är för lös och det fungerar inte riktigt då, så jag får prova mig fram lite!

Här kommer lite bilder på nöt- tårtan, nedanför hittar ni recept! Nedanför recepten hittar du tips på vilken ordning du kan göra allt i. :) Denna tårtan har två chokladbottnar och en hasselnötsbotten, mellan lagerna och på toppen är det chokladsmörkräm. Ovanpå tårtan är det rostade, hackade hasselnötter. Denna tårtan blev väldigt god, en perfekt kombination av nöt och chokladsmak, dessutom blev den varken för sladdrig eller kompakt! :)





Tårtbotten- Choklad;
4 ägg
2 dl mörkt muscovadoråsocker (jag använde råsocker strö och det gick också bra!)
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2- 3 msk kakao

Smör/ margarin till formen
Ströbröd/ mannagryn/ socker till formen

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda samman övriga ingredienser, vänd ner i smeten.
  4. Häll upp smeten i smord och bröad form.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  6. Låt kakan vara kvar i formen i 5 minuter innan den stjälps upp på galler.
  7. Sedan delade vi kakan i 3 delar vilket blev lagom, dessutom var denna bottnen ganska lätt att dela. Man sticker in en vass kniv ungefär till mitten av bottnen, sedan snurrar man bottnen samtidigt som man försiktigt drar runt kniven samtidigt. Du får ju mäta så det räcker till 3 delar, eller 2 ifall du vill ha lite tjockare bottnar :)
Ifall du bytar ut muscovadosockret/ råsockret mot strösocker och tar bort kakaon får du en vanlig tårtbotten. 

Hasselnötsbotten;
100 gram hasselnötskärnor
100 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 2/3 dl vetemjöl

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal hasselnötskärnorna fint i en kvarn. Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, i ca 3- 5 minuter.
  3. Blanda ner malda hasselnötskärnor, mjöl och till sist det smälta smöret. Rör till en jämn smet.
  4. Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25- 30 minuter. Kakan ska vara lätt gyllenbryn. Låt svalna.
  6. Denna kakan delade vi i två delar och en halv sån här kaka blev lagom i tårtan eftersom den är lite hårdare än chokladbottnarna.
Chokladsmörkräm;
300 gram smör
3 dl florsocker
6 äggulor
300 gram mörk choklad

  1. Vispa smör och florsocker till en slät smet med elvisp.
  2. Smält chokladen över vattenbad.
  3. Tillsätt äggulor och den smälta chokladen i smörblandningen.
  4. Spritsa ut så mycket på varje botten att det räcker till alla lager och sidorna.
När jag och mamma gjorde det här sist så gjorde vi bara dubbel sats av originalreceptet för chokladsmörkrämen och då räckte det inte till kanterna av tårtan (som ni ser på bilderna) och därför skriver jag nu ut trippel sats!


Nötströssel;
De resterande hasselnötterna (från hasselnötsbottnen)
  1. Lägg dem i en kastrull och rosta dem.
  2. Hacka nötterna och strö över tårtan.
Gör allt i denna ordning;
  1. Börja med att göra din chokladbotten, när den är i ugnen kan du börja röra ihop nötbottnen.
  2. När du tar ut chokladbottnen sätter du in nötbottnen.
  3. Nu ska chokladbottnen svalna och då kan du röra ihop smörkrämen och ställa in i ditt kylskåp.
  4. Sedan tar du ut nötbottnen, när den svalnar kan du skära upp chokladbottnen.
  5. När du är klar kan du förbereda med sprits eller en kniv som du kan breda ut smörkrämen med.
  6. När nötbottnen svalnat skär du upp den.
  7. Sätt en liten klick smörkräm på tårtfatet, detta gör du för att tårtan inte ska glida runt, börja med en chokladbotten. Spritsa/ bred ut chokladsmörkräm. Lägg på nötbottnen, spritsa/ bred på chokladsmörkräm. Lägg en chokladbotten ovanpå, spritsa/ bred på cholkadsmörkräm på toppen och på sidorna. Strö över nötströsslet!

söndag 24 april 2011

Glad påsk!



Glad påsk!
Det är verkligen härligt att vi har så här fint väder under påskhelgen! Här har det kanske varit runt 20- 21 grader varmt hela helgen! :)


Här kommer även smakprov på tårtorna...


Ovanför ser ni en bit av varje smak!



Recept kommer upp så fort jag har tid att göra ett längre inlägg...antagligen imorgon! :)

torsdag 21 april 2011

Göteborg!

Igår kom jag hem efter en tredagars tur till Göteborg! Jag älskar verkligen Göteborg, det är så härligt och praktiskt med spårvagnar, när jag har varit i Göteborg har spårvagnarna fungerat betydligt bättre än det gör med sj/ skånetrafikens tåg och bussar, dessutom fanns det några bakbutiker där som vi besökte :) Vi besökte Compagniet, som på internet heter Hemmakocken vilket gjorde oss väldigt förvirrade! Vi fick fråga en göteborgare om hjälp att hitta dit och vi trodde ju att det hette Hemmakocken så han kunde inte direkt hjälpa oss men han hade väldigt härlig dialekt kan jag ta och säga! När vi väl hittade dit så såg affären ganska konstig ut men det var för att de sålde direkt till resturanger och sånt, därför var även många saker väldigt billiga vilket är väldigt bra! Fast det var lite synd att dem inte hade en kassa för det blev lite konstigt när man skulle betala...men hur som helst så köpte jag en sikt där! När jag betalade så sa han i affären först; "jaha så du har hittat nåt du vill ha nu då!" så sa jag jadå...så sa han; "vad ska du nu göra med den här då?" och då kom jag ju självklart inte på nånting att säga så jag sa bara: "tjaa...jag ska sikta". Det är så typiskt mej att säga nåt sånt haha! Sikten kostade 75:- (:D) och jag invigde den idag när jag bakade tårtor med mamma, (bilder och recept kommer upp senare!) den var väldigt bra! :)


Såhär ser den ut! :) (Bild från Hemmakocken.nu)

Vi besökte även Bagaren och kocken som jag inte riktigt gillade lika mycket som Compagniet/ Hemmakocken...det var en väldigt dyr butik, jag tyckte att det var överdrivet dyra saker men den var mysig och det är alltid trevligt att kolla på saker! :) Där fanns många häftiga saker som jag inte har sett på något annat ställe! Där köpte jag pralinformar i silikon men sen när jag var på panduro hobby (som för det mesta brukar vara en ganska dyr butik) så hittade jag likadana formar som kostade mindre än dem på Bagaren och kocken, det var 12 små formar i silikon, de kostade 59:- på Bagaren och kocken och 39:- på Panduro Hobby.



De här formarna köpte jag! :) De ska invigas nu någon gång under lovet!

Den sista bakbutiken vi besökte hette Kök etcetera, den hade vi inte planerat att besöka men vi gick förbi den så vi gick in lite snabbt. Det var en hyffsat stor butik och de hade mycket saker! Men eftersom jag har allt jag behöver för att kunna baka så känns det onödigt att köpa mer...det finns bara en sak jag har tillräckligt av och aldrig kan få nog av och det är kakburkar! Vi har hur många som helst men jag älskar kakburkar! Jag köpte faktiskt en i den här butiken, fast den här hade jag spanat in sen långt innan...det finns en speciell "serie" eller det kanske är ett märke? Det heter Derriére la Porte och det finns massa olika burkar, det finns burkar för kakao, för pasta, för kaffe, för kakor, för mjöl, för diskmedel, för praliner och för många fler saker! Dessa burkarna finns även på ting som finns i lund! Jag köpte en burk till praliner och just att det står något litet på franska är pricken över i:et eftersom jag tycker franska är så fint!



Ännu en anledning att baka praliner! Burken jag köpte ser ut såhär! :)

Snart kommer det fler inlägg på bloggen med recept, ha det bra alla läsare! :)



onsdag 13 april 2011

Himmelskt bröd!



Det här brödet är ett av mina favoritbröd! De är fantastiskt goda, som godast är dem nygräddade!

Himmelskt bröd:
25 gram jäst
5 dl vatten, 37 gradigt
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung eller vit sirap
11 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
  1. Smula jästen, blanda vatten och mjöl. Häll över jästen så det löser upp sig.
  2. Tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet.
  3. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1- 1½ timme. Degen ska bara jäsa en gång.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Strö ut ½- 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Obs! Knåda inte, jäsbubblorna ska vara kvar.
  6. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
  7. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
  8. Skär degen snabbt, enklast med en degskrapa, i 6-7 cm smala remsor.
  9. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör inget om bröden inte får samma form, bara de har ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
  10. Grädda direkt i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
  11. Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.

söndag 10 april 2011

Havreflarn!



Nu har jag inte uppdaterat bloggen på länge och det beror på att jag har haft en hel del att göra, i helgen var det konfa- läger och imorgon ska jag på lägerskola så all tid har gått till förberedelser och packning. Men nu fick jag lite tid över så jag tänkte ge er receptet på superenkla havreflarn!

Havreflarn, ca 30 stycken:
75 gram smör/ margarin
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk kaffegrädde/ mjölk
2 msk sirap
1/4 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret, tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet.
  3. Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
  5. Låt flarnen svalna något, lossa dem från plåtarna och böj dem ifall du vill.
Tips: i slutet av tiden börjar de bubbla och då går det väldigt snabbt för dem att bli klara så var noga med att kolla till dem i slutet! :)