onsdag 30 mars 2011

Brutna chokladbröd



De här kakorna är lite som kolasnittarna fast de har en god chokladsmak istället :) Det går snabbt och lätt att göra dem så det är perfekta kakor när man inte har så mycket tid. :)

Brutna chokladbröd:
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao
½ tsk bakpulver
150 gram margarin/ smör
1 äggula

1 äggvita
Pärlsocker

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, kakao och bakpulver i en skål.
  3. Finfördela margarinet i blandningen. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Dela degen i tre bitar och rulla ut varje bit till en längd, knappt så lång som plåten.
  5. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till ganska hårt med handflatan så att den flyter ut lite och blir plattare.
  6. Pensla med äggvita och strö över pärlsocker.
  7. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått fin färg, ca 12 min.
  8. Skär kakorna i sneda bitar omedelbart. Låt dem kallna på plåten.




söndag 27 mars 2011

Våfflor!


Jag vet att det var våffeldagen i fredags men i år var vi lite sena med att göra våfflor, det var först idag som vi hade tid. Vi gjorde hemmagjorda frasvåfflor som var väldigt goda, jag toppade mina med grädde blandat med blåbärssylt :)

Frasvåfflor 6-10 st:
100 gram smör (eller 50 g smör och ½ dl ovispad vispgrädde)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk

Gör såhär:
  1. Smält smöret.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Vispa ner hälften av mjölken, vispa till en slät smet.
  4. Vispa ner resten av mjölken och det smälta smöret (ev vispgrädde).
Smeten blev väldigt tjock så vi spädde den med lite extra mjölk. :)

Idag har jag även bakat macarons (igen), ugnen bråkade med mej idag så ungefär två plåtar blev fina på ovansida men då blev dem lite för mörka undertill, det är en djävulsugn vi har! (köpt på ikea, så passa er för dem) Men hur som helst blev många av dem goda och där blev många fina :)

tisdag 22 mars 2011

Kolasnittar




De här kakorna är en av mina favoritkakor! De har en ganska stark smak av ingefära men smakar samtidigt kola och precis när de är nygjorda så är de lite sega i mitten och det är så gott!

Kolasnittar:
100 gram mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
½- 1 tsk malen ingefära (beroende på hur mycket smak av ingefära man vill ha)

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära. Vänd ner i smeten.
  4. Dela degen mitt itu och rulla ut två längder.
  5. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite. Räffla med en gaffel.
  6. Grädda längderna tills de blivit gyllene i mitten av ugnen ca 12- 15 minuter.
  7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
Ifall man inte vill ha så stark smak av ingefära kan man ta ½ tsk istället. Ifall man vill ha kakorna lite sega i mitten behöver man inte grädda dem helt gyllene, då borde dem bli lite segare! :)

lördag 19 mars 2011

Världens godaste chokladkola!



Den här chokladkolan tar cirka 10- 15 min att göra och det är den godaste chokladkola jag har smakat! För mig räknas den här kolan som julkola för vi brukar alltid göra en sats under jullovet men jag blev så sugen på dem att jag inte kunde stå emot att göra en sats! Dem är nästan beroendeframkallande...

Chokladkola:
100 gram smör/ margarin
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 msk vetemjöl
2 msk kakao

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull.
  2. Koka på svag värme i ca 7- 8 min.
  3. Häll upp i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kyl och när den har den konsistens du vill ha på den tar du ut den och skär upp i bitar.
När jag har skurit upp kolan i bitar brukar jag klippa bitar av bakplåtspappret som kolan låg på och sedan linda in dem i bakplåtspapper så ser det lite trevligare ut! :) Det är lite olika med tiden från gång till gång, nu sist när jag gjorde kolan så kokte jag den i 8 min och den blev stenhård men jag vet inte om det beror på att den stod i kylen för länge, man får prova sig fram! Men det gör inte så mycket om den blir hård eller inte för den mjuknar upp i munnen och är lika god ändå. Jag förvarade mina i rumstemperatur. :)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

lördag 12 mars 2011

Schackrutor!


De här kakorna gillade min bror, de är redan slut haha. Även de här är lätta att göra och det blir många på en sats, dessutom är de ju goda också...det blir varken för mycket eller för lite smak av choklad utan det blir en bra blandning av lite vanilj- aktig smak och chokladsmak :) Dem är kanske inte de vackraste kakorna men det är ju smaken som räknas! :)

Schackrutor, ca 40 stycken:
4 ½- 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gram margarin/ smör
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka samman mjöl, socker och matfett.
  3. Dela degen mitt itu. Blanda den ena degen med vaniljsocker och den andra med kakao.
  4. Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck till lätt och låt degen ligga kallt en stund.
  5. Skär 3- 4 mm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.

onsdag 9 mars 2011

Drömmar!




De här kakorna har jag växt upp med och de är verkligen hur goda som helst! Dem är både smuliga och saftiga på något sätt och åh vad gott det är, det är verkligen som en dröm. :)

Drömmar, ca 25 stycken:
125 gram smör
2 2/3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
3 ½ dl vetemjöl

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör smör och socker poröst.
  3. Blanda vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl. Rör ner i smöret, blanda snabbt ihop till en deg.
  4. Rulla degen till valnötsstora bollar och lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
Om ni inte redan har provat att göra drömmar tycker jag verkligen att ni borde prova för det är supergott! :) Som vanligt är det mamma som tar bilderna.

Nötkakor!


I en kommentar fick jag frågan vad jag skulle bli när jag blir stor och just nu tror jag att jag ska utbilda mig till konditor ifall jag har kvar intresset för att baka om ett år...men jag ska kanske praoa på ett café/ bageri och då får jag ju se hur det är! :) Men just nu är jag lite osäker.


Det är alltid finare att förvara sina kakor i en tjusig burk än en helt vanlig plastburk. Det blir mycket trevligare att ta en kaka då! :)


I helgen bakade jag 4 olika sorters kakor, nötkakor, kolasnittar, brutna chokladbröd och schackrutor. Men först av allt tänkte jag lägga upp receptet på nötkakor eftersom det är så himla gott! :) Dessutom är de så himla lätta att göra, tar kanske 10 min att röra ihop smeten och sen 5 min att klicka ut kakorna, sen ska dem bara gräddas och sen är det klart! De här kakorna har mamma bakat sen jag var ganska liten och hon använder det här receptet:

Nötkakor
200 gram hasselnötskärnor
2 dl strösocker
2 ägg
4 msk vetemjöl
100 gram smält smör

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal hasselnötskärnorna. (Spara några nötter om du vill ha på toppen av kakorna)
  3. Smält smör.
  4. Blanda nötter, socker, mjöl och ägg. Rör ner det smälta smöret.
  5. Klicka ut smeten på bakplåtspapperklädd plåt. (Om du vill ha en nöt på toppen så ska du trycka på dem lite försiktigt på toppen nu)
  6. Grädda mitt i ugnen till kakorna fått färg, ca 12 minuter.
  7. Låt kakorna svalna på galler.
Det blir ca 30 st. Jag råkade göra en plåt med ganska stora kakor och de fick vara inne i ugnen några minuter längre än vad de brukar vara. :)

tisdag 1 mars 2011

Krämiga chokladbollar!



Jag och mamma har alltid längtat efter den krämiga smaken som delicatobollar har men som vi aldrig har fått till här hemma...så vi provade ett nytt recept och sedan rullade vi dem med smält choklad i handflatorna och åh vad gott det blev!

Chokladbollar;
3 dl havregryn
100 gram smör
0,7 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 tsk kakao
2 msk vispgrädde

4 bitar mörk choklad (marabou)
½ msk rapsolja
Kokos

  1. Mixa havregryn med stavmixer.
  2. Blanda ihop mixad havregryn, smör, socker, vaniljsocker och kakao till en smet och blanda i grädden.
  3. "Rulla" bollar med en matsked och lägg på en tallrik, ställ in i kylen en stund så dem stelnar till.
  4. Smält choklad med rapsolja i vattenbad.
  5. Ta lite smält choklad i handflatorna och rulla chokladbollarna igen, rulla dem i kokos direkt.
  6. Lägg på bakplåtspapper, sätt in dem i kylen och låt stelna.
Detta är ett väldigt enkelt recept och det blir väldigt gott! :) Det blir ca 14- 17 bollar beroende på storleken.