söndag 27 februari 2011

Macarons!


Jag försökte få till en fin färgkombination genom att hälla gult strössel över dem men det blev inte riktigt som jag tänkte mej...Kakburken som syns i bakgrunden har jag fått av min mormor. :)


Här bakas det fler macarons! Jag använde samma recept som förra gången...receptet hittar ni här. Jag gjorde en annan sats i veckan också men då malde jag mandeln i en mandelkvarn och de blev inte alls bra! Denna gången så gjorde jag mandelmjöl i förväg och resultatet blev genast mycket bättre, första gången det blev bra så körde jag mandeln i stavmixer så det är ganska viktigt att mixa mandeln/ använda mandelmjöl ifall man vill få en fin och slät yta. :)

Mandelmjöl;

Sötmandel

  1. Skålla mandeln, ploppa ut dem från sitt skal.
  2. Torka mandeln så att den är helt torr, kör mandeln i en mixer eller med stavmixer. När jag gjorde detta blev mandeln väldigt varm så jag la upp den på en tallrik så att den skulle svalna något innan jag fortsatte.
  3. Sikta eller sila ner mandeln i en burk.
Det är väldigt lätt och det ger ett mycket bättre resultat på macaronsen!

torsdag 24 februari 2011

Chocolate chip cookies!



Åh vad det är skönt med sportlov! Dessutom får man ju massa tid att baka...för två dagar sen bakade jag och mamma chocolate chip cookies och dem blev väldigt goda! Sedan frös vi in dem för det är perfekt att ta upp när man blir sugen på nåt. Så igår blev jag sugen på något och tog upp en kaka, då kunde jag ju inte bärga mej så jag bet i den så min tandställning gick sönder lite hahah. Dessutom så var det ju just den plattan jag fäster mina gummiband i så nu kan jag inte ha gummiband heller...men det är sånt som händer!

Chocolate chip cookies;
125 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/4 dl kokosflingor
1 1/4 dl havregryn
250 gram hackad choklad

  1. Lägg smör, vaniljsocker och socker i en skål och vispa pösigt.
  2. Vispa ner ägg i smeten.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kokosflingor, havregryn och hackad choklad i en bunke.
  4. Rulla degen till små bollar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem försiktigt.
  5. Grädda i 200 grader, i mitten av ugnen i 15- 20 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Ifall man inte gillar havregryn så kan man ta 2 ½ dl kokos i smeten istället och ifall man inte gillar kokos kan man ta 2 ½ dl havregryn men jag tycker det blir en väldigt god blandning med 50/50.

måndag 21 februari 2011



Alltså mums! Jag provade göra lakritsglass och gud vad gott det blev! Men den blev väldigt mäktig för man kan inte ta mer än en halv kula för då blir det helt plötsligt en äcklig smak, men om man blandar lite lakritsglass med hallonglass så är det sjukt gott! Lakritsströsslet hittade jag på borgeby kryddgård. :)

Lakritsglass:

2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl socker
Ca 30 st turkisk peppar

  1. Koka först upp mjölk och socker.
  2. Mortla den turkiska pepparen till små bitar och tillsätt till mjölken. Ta av mjölken från plattan när bitarna av turkisk peppar löst upp sig, vilket kan ta en stund.
  3. Rör ner grädden och låt svalna.
  4. Häll smeten i glassmaskinen.
OBS! Jag körde smeten i glassmaskinen nästan 1 timme men den stelnade ändå inte, men jag satte in den i frysen ändå och då stelnade den men den smälter ganska snabbt.

Hallonglass:

250 g hallon
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
1- 2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl socker
1-2 msk citronsaft
2 äggulor

  1. Vispa ägg och nästan allt strösocker, spara lite socker.
  2. Vispa grädde och vaniljsocker.
  3. Mosa hallon med socker och citronsaft.
  4. Vänd ner mjölk och vispad grädde.
  5. Vänd ner äggsmeten.
  6. Starta glassmaskinen och häll i smeten, låt smeten köras i ca 30- 40 min.
  

torsdag 17 februari 2011


Idag är jag hemma från skolan och bakar! Jag och Estelle har nämligen sålt kärleksmums till lärarna, vi fick nästan 2 hela plåtar sålda. Har bakat själva kakan men alldeles strax ska jag röra ihop glasyren, sen ska det få stelna tills imorgon. Recept kommer antingen senare idag eller en annan dag :) 

I morse åkte jag och mamma till Borgeby kryddgård för att köpa lakritsessens. Fast sen kom vi hem med 4 olika sorters strössel, en lakritsessens och en sötlakritsessens, svart karamellfärg, salmiakpulver, guacamole- krydda, oregano, polkagrisar och 3 burkar till att förvara strössel i, det blir alltid lite mer än man tänkt sig! ;)
Ha en bra dag :)

lördag 12 februari 2011

Macarons



Idag har jag gjort mitt tredje försök på macarons och jag måste säga att jag är väldigt stolt över resultatet! Första gången jag gjorde macarons så hade våran elvisp gått sönder och jag försökte vispa marängsmeten för hand men det syns ju verkligen på resultatet haha. Andra gången hade vi ny elvisp men de blev ändå inte riktigt bra, men det fanns ändå en förbättring. Tredje gången så blev de alldeles perfekta, de fick en slät yta och en frasig kant och smörkrämen smakade inte för mycket smör utan fick en väldigt god chokladsmak. Anledningen till att ytan blev så fin kan vara att jag använde ett nytt recept där man skulle ha sockerlag i marängsmeten och det kan även bero på att jag använde varmluftsugn och gräddade de nästan längst ner i ugnen. De är verkligen supergoda och snart kommer väl alla att ligga i våra magar. 

Macarons
~ 25-35 stycken färdiga kakor

3½ dl finmalen mandel
3 dl florsocker
4 äggvitor
2¾ msk socker
[nästan] 2 dl socker (till sockerlag)
½ dl vatten (till sockerlag)


Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Om du har köpt mandel med skal, skålla och skala mandeln och låt den torka ordentligt innan du maler den. Mal mandeln, t ex i mandelkvarn (eller ännu hellre: i mixer). 
  3. Blanda mandel, och siktat florsocker i en skål. 
  4. Vispa två äggvitor hårt tills det blir ett mjukt, vitt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa. 
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen. Låt koka upp. Precis när det börjat koka, häll i detta i marängsmeten. (Gör detta moment snabbt, sockerlagen kallnar snabbt!). 
  6. Vispa marängen på medelhastighet (eller snäppet högre) i cirka 10-15 minuter, tills den blir glansig. Du vet att marängen verkligen är klar när du kan hålla skålen upp och ner utan att den rinner! 
  7. Blanda i två äggvitor i mandel/florsockerblandningen. Blanda ordentligt, men försiktigt. Om du vill tillsätta färg till din macaron's, så skall du göra det nu. 
  8. Vänd i marängsmeten. Rör försiktigt, inte för hårt.  
  9. Fyll en sprits med rund tyll, och spritsa på bakplåtspapper och låt macaron'sen vila cirka 20 minuter på plåten innan de skall in i ugnen. Grädda sedan macarons'en i nedre delen av ugnen, i cirka 8-12 minuter.
  10. Ta bort macarons'en direkt från bakplåtspappret och låt dem svalna. Fyll dem sedan med valfritt innehåll.

Hur vet man att ens macarons är klara?
Öppna ugnsluckan när cirka 8-12 minuter har gått. Lossa försiktigt en macaron. Kommer hela kakan med, eller fastnar "mittendelen" i bakplåtspappret? Fastnar kakan är den inte riktigt klar.
Tänk på att vara noga med tiden. Gräddas macarons'en för länge blir de grå och trista i färgen.
Detta recept ger dock i regel en mycket fin färg på macarons'en.


Smörkräm (macarons)
100 gr smör
1 dl florsocker
2 äggulor
smaksättning (ca 100 gr smält choklad)
  1. Vispa smör och florsocker med elvispen till en slät smet. 
  2. Tillsätt äggulorna och smaksättning. 
  3. Spritsa en ring på macronerna.  


onsdag 9 februari 2011


I helgen gjordes det även chokladmousse! Det är såå gott, den är verkligen mäktig eftersom grädden på toppen känns väldigt lätt. Tyvärr blev det ingen bild med grädde eftersom vi skulle äta de på kvällen och grädden ska ju läggas på precis innan man äter den. Då hade det inte blivit någon bra bild eftersom det är mörkt ute på kvällen ;)

När jag bakar brukar jag alltid använda marabous mörka choklad eftersom den har ganska bra pris (tror i alla fall att den är ganska billig) och den har en god smak. Den funkar helt enkelt bra i sånt jag brukar baka :). Annars brukar jag använda ljus blockchoklad. Dock ska jag försöka se om det går att hitta någon choklad utan E- nummer, man glömmer ju oftast läsa innehållsförtäckningen och man vill ju inte att ens bakverk ska innehålla massa onödiga tillsatser och sånt...  

lördag 5 februari 2011

Donuts & munkar!

Idag har jag provat ännu ett recept av Leila, jag har gjort munkar och donuts!


Här höll jag på att fritera donuts :)


Sedan doppades en del av donutsen i socker och en del la jag på en tallrik med hushållspapper på. :)


Dem jag la på hushållspappret fick stelna och sedan rörde jag ihop en chokladglasyr och bredde på och till slut tog jag lite strössel på toppen.


Dem här är lite annorlunda än donutsen, de här är munkar. Hälften av munkarna fyllde jag med äppelmos och kanel (mums!) och hälften med jordgubbssylt. Dock blev de lite degiga i mitten för jag borde sänkt värmen och haft de i oljan en längre stund.

Grundrecept för munkar;

Ingredienser:
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ekologiska ägg
12 dl vetemjöl special
1- 1 ½ liter neutral olja (jag använde 1 liter rapsolja)

Gör så här:
  1. Värm mjölken tills den är ljummen, ca 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
  3. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  4. Häll i lite vetemjöl i taget.
  5. Arbeta samman till en smidig vetedeg.
  6. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45- 60 minuter.
  7. Fortsätt sedan enligt någon av recepten för äppelmunkar eller donuts.
Tips: receptet ger 28 donuts eller 14 fyllda munkar.(Det står inte i receptet men jag använde en hushållsassistent för att blanda ihop min deg)



Såhär gör du fyllda munkar:

Ingredienser:
Kanel
Äppelmos

Gör såhär:
  1. Dela upp degen i 14/ 28 bitar beroende på hur stora munkar du vill ha.
  2. Platta ut en degbit.
  3. Strö över kanel och sätt en klick äppelmos.
  4. Ta kanterna och dra in mot mitten, knip ihop. Försök att knipa ihop lite extra eftersom munkarna annars kan gå upp när du friterar dem. Det kan vara lite knepigt.


Såhär gör du donuts:
  1. Dela upp degen i 28 bitar.
  2. Rulla biten och platta till lite i händerna, tryck igenom tummen i mitten.
  3. Sätt pekfingret igenom hålet och snurra den så att hålet blir större.
  4. När du har gjort det med alla, sätt oljan på värmning.
  5. Lägg ner donuts och ha de i oljan så de blir riktigt gyllene på båda sidorna, då kan du vara säker på att de blir bakade ända in till mitten. Men tänk på att inte ha för hög temperatur på oljan för då blir munkarna gyllene direkt och blir inte bakade ända in till mitten.
  6. Ifall du vill ha chokladfrosting på dina munkar så lägger du de på ett fat med hushållspapper på. Annars rullar du dem i socker direkt.


Såhär gör du chokladfrosting:

Ingredienser:
½ dl mjölk
75 gram mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram mörk choklad

Strössel till garnering

Gör såhär:
  1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och mjölk krämigt i en skål.
  2. Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad.
  3. Låt den svalna något.
  4. Blanda chokladen med smörkrämen.
  5. Bred glasyren över munkarna.
  6. Garnera med strössel.
Jag tyckte inte att chokladglasyren var speciellt god men jag brukar inte vara så förtjust i glasyr annars heller, men smaken är som baken! En sak som jag tror skulle kunna vara jättegott är att doppa donuts i smält choklad istället för att göra chokladglasyr. :)



Viktiga tips!

När man friterar är det viktigt att använda en djup tjockbottnad kastrull så att oljan inte kan stänka upp eller koka över.

Om oljan skulle ta eld, kväv elden med ett lock. Häll aldrig vatten i varm olja, då flyter den brinnande oljan ovanpå vattnet. Vattnet expanderar när det kokar och kastar brinnande olja upp i taket.



Tips som kan vara bra att veta :)

För att se om oljan är tillräckligt varm kan man lägga ner en brödbit i oljan. Om den är gyllene efter ca 1 min har oljan lagom temperatur. Oljan får inte bli för het för då bränns munkarna.

Använd en hålslev när du ska lägga ner, vända eller ta upp donutsen/ munkarna i oljan. Som sagt, fritera de riktigt gyllene så att de inte blir för degiga.


fredag 4 februari 2011

Syltkakor


För ett tag sedan bakade jag syltkakor. De är ganska lätta att göra och går bra att frysa in och ta upp när man blir sugen på en liten kaka :) Jag använder hallonsylt i mina eftersom jag tycker det är så gott! I Leilas recept står det att man ska använda lingonsylt vilket jag inte har testat än. :) Det här recept hittade jag i min favorit- receptbok, A piece of cake av Leila.

Såhär gör du syltkakor;

Ingredienser:
5 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ dl florsocker
300 g smör
½- 1 msk kallt vatten
Ca 1 dl lingonsylt/ hallonsylt

Gör såhär;
  1. Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
  2. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
  3. Häll ev. i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska endast precis gå ihop.
  4. Rulla in degen i plastfolie/ lägg den i en plastpåse och låt degen vila i kylskåp minst 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 175 grader
  6. Rulla degen till små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Tryck en grop med fingret i mitten av varje kaka och klicka i sylt.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10 min tills de fått ljus färg.

Vår ugn är en dålig bakugn och därför tog det längre tid att grädda kakorna än det igentligen skulle göra. Så hur lång tid det tar att grädda kakorna beror på vilken sorts ugn man har. :)