söndag 30 januari 2011

Choklad- hallonpraliner



Igår bakade jag chokladpraliner med choklad-hallontryffel som fyllning. De blev väldigt goda :) Det tar ett tag att göra dem men det är dem värda! :)

Såhär gör du choklad- hallonpraliner;
Ingredienser,
1 ½ dl vispgrädde
200 g frysta hallon
½ vaniljstång
350 g mörk choklad
120 g ljus choklad
40 st ischokladformar

  1. Smält 125 g mörk choklad i vattenbad.
  2. Pensla insidan av ischokladformarna med chokladen, ställ in de i kylen.
  3. Finhacka 150 g mörk choklad och 100 g ljus choklad, lägg i en bunke.
  4. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna, lägg ner stången och kärnorna i en kastrull tillsammans med grädden och de frysta hallonen.
  5. Låt sjuda ca 5 min, sila hallonblandningen över den finhackade chokladen.
  6. Rör tills all choklad smält, när tryffeln är 25 grader varm kan du hälla i den i de chokladfyllda formarna. Obs! Fyll inte hela formarna.
  7.  Ställ in formarna i kylen, häll den resterande choklad- hallontryffeln i en avlång form klädd med bakplåtspapper, ställ in formen i kylen.
  8. Smält 75 g mörk choklad och häll på toppen av pralinerna. Obs! häll inte för mycket choklad för då blir det för mycket choklad och för lite tryffel. Ställ de i kylen.
  9. När chokladen på toppen stelnat, smält 20 g ljus choklad över vattenbad och ringla mönster med en tandpetare/ liten sprits.
Ifall du följer detta receptet så får du 40 st praliner och även ganska många tryfflar men ifall du vill göra praliner av all tryffelsmet så får du helt enkelt använda mer choklad!


torsdag 27 januari 2011

Sockersöta sirapskakor


Idag var jag hemma från skolan vilket var ett perfekt tillfälle att baka lite. Jag bestämde mig för att göra småkakor som jag skulle frysa in och då tänkte jag direkt på drömmar som är så gott! :) Sedan hittade jag receptet vi brukar använda och fick för mig att jag skulle ha sirap i det. Resultatet blev kakor som inte alls smakar som drömmar, mer kola- aktigt. Därför kallar jag de Sockersöta sirapskakor. De blev väldigt goda även om de inte blev som jag först tänkte mig. :)  



Sedan blev det en liten fotografering ute i snön som nästan har smält bort! Bilderna är tagna av mina kära mor, hennes blogg heter Camillas Foto. Självklart bakade jag fler kakor men de får jag lägga in bilder på och recept en annan dag. :)

Såhär bakar du Sockersöta sirapskakor:
125 g smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
3 ½ dl vetemjöl
½ dl ljus sirap

  1. Rör socker, smör och sirap poröst.
  2. Bland vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl. Rör ner i smörblandningen.
  3. Blanda ihop det till en deg.
  4. Rulla valnötsstora bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen, 150 grader, i ca 15- 20 min.
Det blir ca 26 kakor :) En sak jag kan tänka mig skulle passa bra i kakorna är mald ingefära...men det är inget jag har provat. :)

tisdag 25 januari 2011


De här goda chokladtryfflarna bakade jag förra veckan, de innehåller lite muscovado socker som ger en svag lakritssmak. Jag ska experimentera lite mer med receptet för att få mer lakritssmak och sen lägger jag upp receptet här. :)

söndag 23 januari 2011


Idag har jag inte bakat något så därför får det bli en bild på våra kakburkar där vi förvarar allting vi bakar, det är väldigt praktiskt! Man kan lägga flera lager med bakplåtspapper mellan och de tar inte lika stor plats som en tallrik gör när bakverken behöver förvaras i kylen. :)  

lördag 22 januari 2011

Choko- peanut crisps


Idag har jag bakat något som jag kallar choco- peanut crisps. Från början kommer receptet från Leilas "A piece of cake" men jag har gjort om det lite. Ungefär hälften är doppade i mörk choklad och andra hälften i ljus choklad. Jag gör de i mindre bitar eftersom bars blir lite för stora, som det stod i tidningen Hembakat, "är de små får man ta två". 

Recept:
1 ½ dl jordnötssmör
1 dl ljus sirap
½ dl strösocker
½ msk vaniljsocker
1 ½ dl kokos
2 ½ dl rispuffar
200- 250 g ljus eller mörk choklad 

Gör såhär;
  1. Rosta kokos i en torr kastrull.
  2. Smält jordnötssmör, sirap, strösocker och vaniljsocker på svag värme.
  3. Rör ihop kokos, rispuffar och jordnötssmör.
  4. Häll upp smeten i en avlång brödform klädd med plastfolie.
  5. Låt stelna i kylskåp i ca 1- 1½ timme.
  6. Smält chokladen över vattenbad. Skär kakan i små bitar och doppa dem i den smälta chokladen.
  7. Ställ de i kylskåp och låt stelna.